Tal (også) om dine følelser

Det er sundt at tale om dine følelser, fordi det hjælper dig med at holde dig på toppen mentalt set, og det bliver nemmere for dig at håndtere svære situationer og perioder i dit liv. Du bliver simpelthen bedre rustet til at klare kriser.

Hvor meget du lufter ud, og hvad du fortæller, bestemmer du jo selv. Men der er ingen tvivl om, at jo flere ubehagelige følelser, du holder tilbage, jo sværere kan det være helt grundlæggende være at, nå ja, være dig.

Det er ikke en tegn på svaghed at tale om dine følelser. Måske egentlig tværtimod. For det er snarere en del af det at tage ansvar for dit eget mentale velvære. At være i kontakt med dine følelser, give dem plads og ord hjælper dig med til at holde dig – og forblive – psykisk sund.

At tage ordet og få talt ud om, hvordan du har det rent følelsesmæssigt, er en måde at håndtere de problemer på, som du måske har gået og tumlet med for dig selv i lidt for lang tid. Det handler om at åbne dit hjerte for et menneske, der virkelig vil dig, og som evner at lytte. Alene det vil få dig til at føle, at du trods alt ikke er helt alene om problemerne. Og samtidig virker det begge veje, for det kan også give dig modet til at opfordre andre til at tale om de følelser, de kæmper med. Eventuelt med dig som lytter.

Det er dog ikke altid let at give udtryk for, hvad man føler. Et tip kan være, at du dropper ideen om at lede efter de helt rigtige ord at sætte på dine følelser og i stedet føler dig fri til at bruge mange ord på at beskrive, hvordan det er at være dig. Hvordan føles det i din krop? Hvad mærker du? Hvad gør det ved dig? Hvad plager dig?

Du behøver jo heller ikke ligefrem at sætte dig ned overfor din familie eller venner for at tale om, hvordan det står til inde i dig. Nogle gange er det lettere, hvis samtalen udvikler sig naturligt. Måske mens I laver noget sammen. Går en tur i naturen (gør også noget godt for psyken – læs mere her.), snupper opvasken, laver noget mad eller kører en tur.

Hvis du ikke er vant til at sætte ord på dine følelser, kan det godt føles mærkeligt, men giv det tid og vær tålmodig. Med tiden vil typisk føles lidt mindre akavet. Og husk, jo oftere du gør det, jo lettere bliver det, og jo mere naturligt bliver det også for dig.

Kilde: www.mentalhealth.org.uk