Få klar besked om psykoterapi

Det kan være lidt af en mundfuld at kaste sig ud i et terapeutisk forløb. Måske fordi det er et nyt, ukendt land, som du ikke har været i før. Måske fordi du er usikker på, om det overhovedet vil give mening for dig og gøre en forskel. Læs med herunder. Sidder du stadig tilbage med nogle spørgsmål, er du velkommen til at give mig et ring på 22458116.

Hvad er psykoterapi?

”Det er en professionel samtale, en slags arbejdsmodel, der giver dig mulighed for at lære, udvikle og forandre – men også for at modne psykologisk set. Som terapeut kigger jeg typisk på, hvad du gør, og hvordan du gør, når du står i nogle svære situationer og kæmper med eksempelvis smertefulde følelser. Det kaldes at arbejde procesdiagnostisk. Meningen er, at jeg bedst muligt hjælper dig med at blive behandlet, lindret og helbredt for dét svære, du bringer op og har brug for støtte til. Det handler om, at du beretter om dit liv og de symptomer, du mærker – og at du samtidig også forsøger at sætte ord på dét, der foregår inde i dig. Med afsæt i det kan du sammen med mig reflektere over måden, du er i verden på.”

”Jeg hjælper dig med at ændre på nogle ting for at bane vej for en udvikling. Terapien åbner for nye indgangsvinkler og nye måder at forholde dig på. Både til dig selv, dine tanker, følelser og adfærd – men også i forhold til dine relationer og din omverden.”

Hvad kan jeg komme med?

”Du kan tage hvad som helst op i terapi, og derfor kan det være mere eller mindre specifikt og mere eller mindre konkret. Ofte møder jeg klienter, som har det ubehageligt og svært, uden at det står helt klart, hvad det handler om. Det kan være, at du ønsker at få det bedre, føle dig mere fri, mindre urolig eller noget andet, men at du ikke lykkes med at ændre på din situation alene. Det betyder, at jeg møder og arbejder med mange forskellige problematikker, måske vil du genkende nogle af dem: Indre uro, overbelastning, lavt selvværd, skyldfølelse, dårlig samvittighed, angst, bekymringer, nervøsitet, nedtrykthed, depression og meget mere.”

Hvordan foregår det?

”Den første samtale skiller sig ud fra de efterfølgende, fordi den tager udgangspunkt i, at vi to møder hinanden for første gang. Vi skal lære hinanden lidt at kende og finde ud af, om kemien er i orden. Det er nemlig relationen mellem dig og mig, der bliver afgørende for, om vi lykkes med, at du får dét ud af terapien, som du ønsker. Du skal have tillid til mig og føle dig godt tilpas.”

”Min opgave er at sætte rammer for samtalerne, så du får mest muligt ud af terapien. Samtidig skal vi også være enige om, hvad målet skal være. Undervejs i forløbet kan jeg finde på at give dig lidt opgaver – det kan være nogle ting, du skal tænke over eller prøve af i praksis.”

”Jeg har tavshedspligt og går selv i supervision for at holde mig så kompetent som muligt. Så rummet er 100 procent dit frirum til at sige, hvad du vil. Det kan du med fordel udnytte ved at være så åben og ærlig, som du nu kan.”

”Det kan være en krævende proces at gå i terapi og trække store veksler på dig, og derfor er jeg også opmærksom på, hvordan du sover og i det hele taget klarer din almindelige dagligdag. Får du brug for det og lyst til det, kan jeg også hjælpe dig med rådgivning og vejledning indenfor sund livsstil.”

Hvordan ved jeg, om det virker?

”Det ved du, fordi vi taler om de små ændringer og forandringer, du oplever både i terapien, men jo også i dagene mellem vores samtaler. Det kan være, at du begynder at håndtere tilstande, situationer eller relationer på nye og mere meningsfulde måder. Det kan også være, at du oplever forandringer i selve terapien, når du sidder sammen med mig, og eksempelvis går nemmere ind i følelser, som du tidligere har undgået. Jeg opfordrer ofte til, at du efter vores samtaler laver nogle noter, så du selv kan følge lidt med i din egen proces og med egne øjne læse, at du udvikler dig.”

Hvor ofte og længe skal jeg gå i terapi?

”Der er ingen regler, og derfor er der stor forskel på, hvor lange terapeutiske forløb er. Det vil altid tage udgangspunkt i dig og dine behov. Selv oplever jeg et spænd fra et par samtaler i alt til jævnlige samtaler over flere år. Nogle begynder med ugentlige samtaler og går over til en enkelt samtale om måneden for at blive sporet. Derfor vil jeg sige, at et terapeutisk forløb bliver skræddersyet til dig og det, du ønsker dig at opnå og/eller har brug for at få hjælp til.” Hvis du vil vide mere om den terapiform jeg arbejder med, kan du finde mere information her.

Hvordan finder jeg det bedste match?

"Når du skal vælge en terapeut, kan du gøre dig samme overvejelser, som når du skal vælge en tandlæge eller en læge. Find ud af, hvad der er vigtigt for dig: Baggrund, uddannelse, terapeutisk retning, køn, alder, beliggenhed også videre – alt dette må du gøre op med dig selv. Derudover kan du jo forsøge dig med en enkelt samtale og på baggrund af den vurdere, om du føler dig godt tilpas, har tillid og bliver mødt på den måde, som du har brug for."

Hvorfor er der store prisforskelle?

”Der er ikke nogle enslydende anbefalinger af priserne på psykoterapi, og det betyder, at det er op til den enkelte psykoterapeut at fastsætte en pris på det terapeutiske arbejde. Selv om mange psykoterapeuter er organiseret i en forening, der blåstempler deres profession, findes der ikke vejledende priser. Hverken for nyuddannede eller for erfarne og veletablerede psykoterapeuter. Priserne ligger typisk mellem 800-1400 kroner for en session.” Du kan se mine priser her.

Kilder:  www.psykoterapeutforeningen.dk, www.fadp.dk, www.ingeholmaps.dk