hvad er en psykoterapeut

Jeg får ofte spørgsmålet:

”Hvad er forskellen på en psykoterapeut, en psykolog og en psykiater?”

Det kan være en svær og meget lang proces at erkende, at det er nødvendigt at søge professionel hjælp – og det kan efterfølgende være lidt kompliceret at finde den rigtige hjælp.

Forvirringen kan være total, og det er meget forståeligt. Du får en hjælpende hånd lige her.

    Brug for hjælp? Kontakt mig på 2245 8116 eller udfyld formularen her, så vender jeg tilbage hurtigst muligt.

    Så står du der og har måske efter mange måneders overvejelser besluttet dig for at søge hjælp. Fordi du hverken vil og kan leve med at have det skidt. Det er et stort skridt. Men nu løber du i en anden udfordring, fordi du ikke rigtig kan finde ud af, hvad forskellen er på en psykoterapeut, en psykolog og en psykiater.

     

    Hæng på, for nu forsøger jeg at klæde dig på, så du kan træffe dit eget valg.

    psykoterapeut

    En psykoterapeut arbejder ikke med alvorlig psykisk sygdom

    Hvad laver en psykoterapeut? En psykoterapeut har en 4-årig uddannelse, men da det ikke er en beskyttet titel, bør du altid tjekke, om vedkommende er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, som har en række krav til deres medlemmer om uddannelse og erfaring. Psykoterapeuter hjælper primært via samtaleterapi med at håndtere stress, sorg, angst, depression og lignende. En psykoterapeut er ikke en del af det offentlige behandlingssystem og er ikke uddannet til at behandle alvorlige psykiske problemer og sygdom. De kan heller ikke stille kliniske diagnoser. En del psykoterapeuter arbejder sammen med psykiatere og psykologer.

    Se mere om psykoterapi her

    En psykolog arbejder (også) med alvorlig psykisk sygdom

    Hvad laver en psykolog? En psykolog er på samme måde som en psykiater universitetsuddannet og deltager i arbejdet med at udrede for diagnoser, men en psykolog kan ikke udskrive medicin. En psykolog beskæftiger sig modsat en psykiater både med raske og psykisk syge mennesker. På de psykiatriske afdelinger på hospitalerne og i distriktspsykiatrien kan du blive behandlet af såvel psykologer som psykiatere. Mange psykologer supplerer deres faglige baggrund med en uddannelse i psykoterapi og har deres egen klinik.

    hvad er psykoterapi hvad er psykoterapeut
    psykoterapeut hvad laver en psykoterapeut

    En psykiater er en speciallæge og kan udskrive medicin

    Hvad laver en psykiater? En psykiater er en læge med speciale i psykiatri, som behandler mennesker med psykiske sygdomme og problemer. En speciallæge i psykiatri kan være ansat på en psykiatrisk afdeling og/eller have sin egen praksis. En psykiater kan vurdere, om du har en psykisk sygdom og i den forbindelse vejlede dig omkring både virkning og bivirkninger af en medicinsk behandling. Flere psykiatere tager også en terapeutisk efteruddannelse for at kunne tilbyde samtaleterapi.

      Brug for hjælp? Kontakt mig på 2245 8116 eller udfyld formularen her, så vender jeg tilbage hurtigst muligt.

      Din egen læge vurderer din situation

      Har du det dårligt, er det en god ide at tage til din egen læge, som kan behandle nogle psykiske problemer. Lægen kan også henvise dig til en psykolog, og denne henvisning giver dig mulighed for en nedsat pris hos en psykolog med et ydernummer. Hvis din læge henviser til dig en privatpraktiserende psykiater, skal du ikke betale noget, fordi behandlingen er dækket af sygesikringen. Du kan også selv henvende dig til en privatpraktiserende psykiater og selv betale for behandlingen.

      hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut