Hvordan taler du til dig selv?

Alt for mange er slemme til at skælde og smælde, bide, tryne og være decideredet ukærlig overfor sig selv. Det kender jeg alt til. Da jeg opdagede, at der var et valg, satte jeg kryds ud for ”mig” som min nærmeste rådgiver og forsøger så vidt muligt at tale pænt og kærligt til mig selv.

Det gør faktisk en forskel, hvordan du taler til dig selv. For vidste du, at din egen stemme – måden du taler til dig selv på – kan være en støtte i dagligdagen? Din indre stemme kan være en markant brik i din mentale sundhed og være med til at give dig velvære og glimt af lykke. Hvis den altså er kærlig og støttende. Fordi du jo som regel gør dit bedste. Omvendt kan en meget kritisk stemme undergrave selv de bedste intentioner og give dig både mentale og fysiske udfordringer. Derfor giver det mening at give din indre stemme et eftersyn.


  1. Spids ører, når du gentager dig selv
    Måske gentager du ofte de samme negative ting igen og igen. For eksempel “jeg kan ikke gøre noget rigtigt”, “jeg kan ikke finde ud af noget” ”du skal ikke gøre det, for det ender galt” eller noget lignende. Ofte kan det komme ubevidst, så du ikke engang lægger mærke til, at du taler ned til dig selv. At du tager modet fra dig selv. Første skridt er, at du opdager, hvad det er, du gør ved dig selv.
  2. Brems op og find ud af, hvor det kommer fra
    Måske er det noget, der kommer fra andre. Typisk personer tæt på dig. Måske har du selv næret det negative, fordi du ikke har set andre muligheder. Det handler om at finde ud af, hvad den negative stemme udspringer af og forstå, hvorfor den overhovedet begyndte at tale. Så er det nemmere at lukke munden på den.
  3. Se i øjnene, at den negative stemme ikke hjælper dig
    Mange negative udsagn passer slet ikke på hverken dig eller situationen. Det kan oven i købet være, at du har arvet en negativ stemme fra mor eller far, som også taler dårligt til sig selv. Uanset hvordan det hænger sammen, vil den negative stemme begrænse dig og forhindre dig i at leve dit liv. Nyde dit liv, som det er i dag. Prøv derfor at slippe den. Hvis du opdager, hvor den negative stemme kommer fra, så kan du jo overveje både at tilgive personen og dig selv for at have troet på stemmen.
  4. Forsøg at omprogrammere din hjerne
    Hjernen har en tendens til at søge bevis på det, den allerede er overbevist om. Har du derfor nogle negative overbevisninger om dig selv, hvem du er, hvad du kan og duer til, så leder hjernen efter bevis for dette i din adfærd i det daglige. Heldigvis er der håb. For du kan nemlig “omprogrammere” hjernen og at erstatte negative udsagn og antagelser med positive. Det virker. Også selvom du ikke helt tror på dem udsagnene i begyndelsen. Hvis du gentagne gange fortæller din hjerne “jeg er kompetent og kan finde ud af rigtig mange ting,” vil du begynde at lægge mærke til hændelser, der bekræfter dette. På den måde skaber du på baggrund af nye erfaringer også en ny stemme.
  5. Gentag, gentag og gentag hver eneste dag
    Stil dig foran spejlet, og gentag hver morgen dine nye positive udsagn. Dine nye budskaber fra dig til dig. Sig dem (eller visk dem i kærligt i øret) om aftenen, når du går i seng. Gentag dem indeni dig selv, når du kører bil, venter i køen, eller når du løber en tur. Der er stor sandsynlighed for, at du har gentaget de negative udsagn i alle disse situationer. Det er derfor på disse tidspunkter, at du bevidst skal arbejde med din nye stemme.

Kilde: www.barbarahannahgrufferman.com