Hvem vil ikke gerne have gode venner?

Du har sikkert selv bemærket, hvordan du rent faktisk får det bedre, når du føler dig forbundet til andre mennesker. Få her ideer til, hvordan du forbedrer og styrker dine relationer.

Der er klare beviser for, at dit mentale velvære bliver styrket, når du har gode og stærke relationer til andre mennesker. Du får det simpelthen bedre med dig selv, og det bliver måske endda også lidt nemmere at være her i verden.
Man ved, at stærke relationer gør os mennesker gladere, mere rolige og giver os en følelse af, at vi hører til, og at vi betyder noget for andre. Det handler dit mentale velvære også om. Forklaringen er, at mennesket er et socialt væsen, og at stærke sociale relationer til venner og familie giver os mulighed for at dele vores følelser med andre. Vi har nogle, der lytter, forstår os og glæder sig sammen med os, når gode ting sker. Og omvendt også nogen, vi kan læne os opad, når livet slår fra sig, og det gør ondt. På samme måde som du har brug for nogle, er der også nogle, som har brug for dig. Og det at være noget for andre er beviseligt med til at øge dit mentale velvære. På samme måde som det er at vide, at andre er der for dig.
Man har også fundet ud af, at mentalt velvære smitter. Så når du er sammen med nogle, der har det godt, får du også selv bedre.

Tjek til det. Men hvordan kan du så forbedre dine relationer til andre mennesker? For eksempel venner, familie, naboer, kolleger og bekendte. Her får 10 eksempler på enkle måder, som kan skabe endnu tættere bånd til verden omkring dig og styrke dine relationer.


  1. Sæt din tid til venner og familie lidt i system. Afsæt for eksempel 1 time om dagen, hvor du fokuserer på at være sammen med et eller flere mennesker, som du holder af. Uden forstyrrelser fra fjernsyn, computer og telefon.
  2. Find din kalender frem, og planlæg en eftermiddag eller aften med venner, du ikke har set i noget tid, og fyld noget energi og nærvær ind i jeres venskab.
  3. Vær sammen med venner og familie på en aktiv måde. Find på noget, I gør sammen. Dyrk motion, gå en tur, lav mad sammen, giv cyklerne en overhaling eller bed dine kære om hjælp til at få ryddet op i tøjskabet eller på loftet. Det kan også være, at der skal etableres nye bede i haven.
  4. Ring til dine venner og familie. Meget ofte sender vi bare en besked på telefonen og får ikke talt sammen. Og netop det at tale sammen, skaber en samhørighed og nærhed. Vi kommer lidt tættere på hinanden.
  5. Sæt dig for at række hånden frem, og tal med en fremmed, du ikke kender. Det kan sagtens bare være en kort sludder i køen i supermarkedet eller i bussen. Men mærk efter, hvor godt det gør dig at møde et andet menneske med åbenhed.
  6. Spis gerne frokost med dine kolleger. Også dem, du ikke kender så godt.
  7. Besøg en ven eller et familiemedlem, som du ved godt kunne bruge lidt selskab.
  8. Har du tid og overskud, kan du overveje at blive frivillig i en organisation eller forening. Her får du både nye kolleger og møder andre, som har brug for den hånd, du rækker ud.
  9. Brug teknologien til at holde kontakten med dem, der bor langt væk. Det kan være alt fra et billede, en kort besked til en længere snak på chatten.

Husk, at når du prioriterer dine relationer, så prioriterer du også dit eget mentale velvære. Derfor gør du også noget godt for dig selv ved at gøre noget godt for andre.

Kilde: www.nhs.uk