Samtale terapi første samtale

Sådan forbereder du dig til den første samtale

5 step:
Sådan forbereder du dig til den første samtale

Det handler om at få mest muligt ud af din terapi, og derfor kan det være godt på forhånd at sætte sig lidt ind, hvordan den første samtale foregår og forberede sig lidt hjemmefra.

”Terapi handler dybest set om, at du ønsker dig en forandring eller en ny retning i dit liv”

Det kan også være godt at vide, at der ikke er nogle særlige krav forbundet med terapi – du behøver ikke at have en diagnose eller særlig problemstilling for at få hjælp hos en terapeut. Det kan handle om, at du ønsker forandring eller en ny retning i dit liv. Eller mærker noget mere diffust, som du ikke ved, hvad er, men som forstyrrer dig i din hverdag. Samtalen er fokuseret på de ting i din tilværelse, som er svære, og du får hjælp til at holde din opmærksomhed fast på de centrale dele i netop dit liv.  

Uanset dit udgangspunkt kan det være en god ide at vide, hvordan du mentalt kan forberede dig på den første samtale hos en terapeut. 

  1. Gør dig lidt tanker på forhånd

    Det er smart på forhånd at gøre sig lidt tanker omkring dine forventninger til terapien – hvad har du brug for hjælp til, hvilke udfordringer har du, og hvad er baggrunden for, at du opsøger hjælp. Her er det vigtigt, at du ved, at alle problemer er berettigede – intet er for småt eller for stort. 

    Du kan eventuelt skrive nogle ting ned på forhånd, hvis du har brug for at samle dine tanker lidt. Hvis du oplever, at det snarere vil være en stress-faktor, skal du droppe det. Det skal være en hjælp for dig og ikke anden. 

    Det kan være, at du ikke har nogle specifikke problemer, men måske i stedet kæmper med nogle svære følelser eller sidder lidt fast i en tilstand, som er svær. Både det specifikke og det uspecifikke er helt normalt.

  2. Mærk efter – er kemien på plads?

    Måske bliver du nervøs lige når du sætter dig i stolen, og det er helt normalt. Når kroppen falder til ro, bliver det sikkert muligt for dig at mærke efter og undersøge, om der er en god kemi. Er det et match? Det er nemlig forudsætningen for at kunne opbygge en god alliance mellem dig og din terapeut.  

    Det er en stor tillidserklæring at åbne for sine inderste følelser og tanker, og derfor helt afgørende, at du bliver mødt empatisk og oplever, at terapeuten virkelig lytter til dig. Så din mavefornemmelse skal være på plads efter den første samtale. Selve alliancen mellem dig og din terapeut, kan det tage lidt længere tid at opbygge. 

  3. Benyt muligheden for at være ærlig
    En terapeutisk samtale er en professionel samtale med en fagperson, der ikke har nogle aktier i det, der fylder hos dig. Det vil sige, at du har mulighed for frit at fortælle om dig selv, hvor terapeuten gør sit bedste for at forstå, hvordan det er at være dig. 

    Psykoterapeuter har tavshedspligt, så derfor er det oplagt, at du benytter muligheden for at være så ærlig som muligt omkring dig selv og det, du oplever – råt for usødet. På denne måde bliver din samtale mest hjælpsom for dig.

  4. Giv dig selv et klap på skulderen
    Terapi er ikke te og hygge – men derimod hårdt arbejde, hvor du knokler for at få det bedre. Det handler om, at du har taget ansvar for dig selv og din situation med det formål at få hjælp og støtte til at få det bedre. Anerkend derfor din egen indsats i at få det bedre, og giv dig selv et klap på skulderen efter den første samtale. For det er godt gået! Måske skal det fejres med noget, du holder af. En særlig kaffe eller te, en lille pause, nogle blomster eller noget helt andet. 
  5. Måske træt efter den første samtale
    Føler du dig lidt udmattet efter en terapisession, skal du vide, at det er helt normalt. For det tager typisk energi at tale om de dele af dit liv, som ikke fungerer. Vær forberedt på dette og forsøg at gå dig selv i møde ved at gøre de ting, du har lyst til. 

    Måske har du brug for at tage lidt tid ud til dig, hvor du tænker det igennem, som er foregået i terapien. Måske har du fået nogle nye indsigter, som du vil skrive ned. Måske skete der noget o terapien, som du har brug for at tage op næste gang. 

    På den måde giver du den første samtale mulighed for at bundfælde sig hos dig, inden det går løs igen med de opgaver eller aftaler, som venter på dig. 

Vær tålmodig!

Terapi er ikke et hurtigtvirkende mirakelmiddel. Det er nærmere hjælp til selvhjælp. Du kan forvente at få en række værktøjer til at få det bedre, dog skal du huske, at det er dig, der skal bruge værktøjerne i din hverdag og i dine relationer, det kan du læse mere om her. 

 

Kilder: sundhed.dk, sygesikring.dk, ingeholmaps.dk med flere