Sådan får du ny energi

Nyt år, ny måned, nye glæder og måske endda også mere ny energi… Det kan blive din virkelighed allerede i dag. Håber jeg. Flere af nedenstående strategier har i hvert fald virket for mig. Det handler at finde de metoder, som forbedrer og understøtter dine egne naturlige energiniveauer, og derfor giver det mening at kigge dine vaner, rutiner og din adfærd efter i sømmene. Alt det som kan sluge for meget af din energi.

Jo mere energi du skaber, jo friskere føler du dig

Du kan føle stor trang til at smide dig vandret på sofaen, når du mangler energi, men faktisk giver en gåtur dig et godt skud energi og forbedrer også din nattesøvn. Når der kommer fart på blodgennemstrømning, kommer der samtidig mere ilt og dermed energi rundt i kroppen.

Få kontrol over din stress

Er du fyldt af stressende tanker og følelser, bruger du sandsynligvis en masse energi på det. Og holder det måske også helt for dig selv. Gode snakke med venner eller familie, samtaler med en psykoterapeut eller psykolog kan alt sammen bidrage til at dæmpe din stress. Du kan også forsøge dig med afslapningsøvelser. For eksempel via meditation, yoga eller Tai Chi.

Lug ud i opgaverne ude og hjemme

En af hovedårsagerne til træthed er arbejde, som her skal forstås på den bredest tænkelige måde. Derfor kan din oplevelse af opgaver omfatte både dine professionelle, dine familiære og dine sociale forpligtelser. Prøv at lave en liste over "must-do" ting. Prioriter tingene i forhold til hinanden med de vigtigste opgaver øverst. Lug ud i bunden af din liste og fjern dem, der er mindre vigtige. Overvej også, om du dybest set har brug for lidt mere hjælp og støtte. Enten på arbejdspladsen eller i familien.

Røg stjæler nattesøvnen

Du ved uden tvivl, at rygning er dårligt for dit helbred. Men rygning snupper faktisk også en del af din energi, fordi rygning kan medvirke til en dårligere nattesøvn og også decideret søvnløshed. Nikotinen i tobak er et stimulerende middel. Det øger din puls, hæver blodtrykket og stimulerer hjerneaktiviteten for vågenhed, hvilket gør det sværere at falde i søvn. Og når du falder i søvn, kan nikotinens vanedannende kræfter vække dig med nikotintrang.

Tag kontrol over din søvn

  • Undgå at tage en lur i løbet af dagen.
  • Den første nat skal du gå i seng senere end normalt og kun sove omkring fem timer – sæt vækkeuret til.
  • Hvis du føler, at du sov godt i de fem timer, tilføjer du 15 minutters søvn til næste nat.
  • Så længe du sover godt og sammenhængende, mens du er i sengen, fortsætter du langsomt med at sove i længere og længere tid, så du til sidste lander på 7-8 timer.

Jeg har skrevet en artikel om søvn - du kan læse den her.

Spis mindre og hyppigere

Hvis du har udfordringer med at opleve en stabil energi i løbet af dagen, må du kigge lidt på din madvaner. Når det handler om dit blodsukker, kan det ofte være bedre at spise 5 mindre måltider i stedet for tre store måltider om dagen. Det handler om, at din hjerne på denne måde får en stabil tilførsel af næringsstoffer, hvilket er med til at mindske din træthed. Det gør også en forskel, at du går efter de madvarer, der optages langsomt i blodbanen. For eksempel fuldkorn, fiberrige grøntsager, nødder og sunde olier som olivenolie.

Brug koffein rigtigt

Kaffe bliver mange gange brugt som et skud energi, fordi koffeinen kan hjælpe med at øge opmærksomheden og skærpe dit fokus. Men det kræver, at du bruges koffeinen rigtigt for at få den ønskede effekt. Drikker du for meget eller for sent på dagen, tipper bægeret, og du kan både opleve træthed og dårlig nattesøvn. 3-4 kopper plejer at virke.

Drik masser af vand

Vand i gode mængder er det ultimative råd til mere energi. Mangler du vand, vil et af de første tegn netop være træthed. Udfordringen kan være, at det måske kniber med at føle egentlig tørst. Derfor er din opgave at hjælpe dig selv mest muligt med at få drukket tilstrækkeligt med vand. Frem med vandflasken og et fint glas.

Kilde:  www.health.harvard.edu